Ny bog om dansk masketradition

maskeogforklædningAf Carsten Bregenhøj

En vigtig bog!

Hvorfor et ‘Maske og forklædning i Danmark’ en vigtig bog?

For at sætte fænomenerne ‘maske og forklædning’ i perspektiv, skal vi huske, at mennesket er det eneste pattedyr, der kan maskere sig. Det er bare mennesket, der kan lege eller foregive, at han eller hun er en anden, d.v.s. tilhører en anden (social) kategori end den, personen i hverdagen tilhører. Dertil anvendes en ansigtsmaske og en kropsforklædning.

Bogen beskriver, hvordan man i Danmark har maskeret og forklædt sig i de sidste 1000 år. Bogen er vigtig, fordi den fremlægger fakta og kontrollerbare oplysninger på en systematisk måde. Bogen bygger på forskning, men er skrevet for alle intresserede på et læseligt sprog uden teoretiske ubegribeligheder.

Bogen er en fortælling, historier om hvem der maskerer sig, hvad der ligger bag og hvad de maskerede forestiller, og hvor vi maskerer os. Og hvorfor det er en bejaende og frigørende oplevelse.

Bogen er den store mosaik om et fænomen i vores kultur. Mennesket der leger, at det er en anden.
Det er en farlig leg.
Hvis ikke alle deltagere er enige om, at det er en leg, og at vi vender tilbage til hverdagen, når natten er omme, så kan det ende galt. Det er en af grundene til, at maskering i almindelighed er knyttet til en årsfest, en bestemt dag i kalenderen.

Når vi maskerer os, overskrider vi nogle grænser. Den grænseoverskridende leg i maske og forklædning har været forbudt og banlyst, og alligevel er legen dukket op igen og igen. Dette element i vores festliv har været fortiet, det samme tema i vores kunst har været undertrykt. Vores kultur har haft en hvid plet på landkortet.

Bogen viser, at vores kulturarv og vores festliv er så meget rigere, end vi tidligere har antaget.

Læs mere om bogen på forlagets hjemmeside HER